JA slide show
You are here: Avaleht E-pood Kalebassad Kalebassa Mysterio
Prindi
Kalebassa Lagarto ArgentinaKalebassa Tortuga

Kalebassa Mysterio
Vaata suurt pilti


Kalebassa Mysterio

( Argentiina )
Hind: €11.00


Kalebassa Mysterio (kõrvits), maht 200-250 ml

Kuidas matet juua

Matet tuleb juua ainult kalebassist (hispaania keeles calabaza) – väikesest pudelkõrvitsast valmistatud nõust. Olles «elusaks» looduslikuks materjaliks, kõrvits «hingab», tagades optimaalse teevalmistamise temperatuuri ja aidates selle maitsel täielikult avaneda. Kuid see ei ole ainuke põhjus, miks pudelkõrvitsast valmistatud nõusid kasutatakse - «inkade tee» tõelised austajad on veendunud, et nõu selle joogi serveerimiseks peab olema erilise, elusa energeetikaga.

Tõsi, kaasaegsed kalebassid võivad olla valmistatud ka teistest materjalidest: luust (näiteks härjasarvest), puidust (näiteks pähklipuust), metallist (tavaliselt hõbedast või niklist), portselanist, fajansist või klaasist.

Teine mate rituaalide läbiviimiseks vajalik aksessuaar on – bombilla, omapärane «joogikõrs», millega «paraguai teed» kiirustamata imetakse. Mate joomist otse kalebassist nagu tavalisest teetassist, peetakse Ladina-Ameerika maades ülimaks kasvatamatuseks.

Bombilla võib olla kas puidust (reeglina on see valmistatud õõnsast pilliroo varrest) või metallist. Selle ülemises osas on huulik ning alumises – sõelfilter, mis ei lase lehe- ja oksatükkidel jooja suhu sattuda.

Eksisteerib kaks põhilist klassikalise mate valmistamise meetodit – magus (suhkru või meega) ja kibe. Arvatakse, et kibe mate - see on meeste jook, magusat matet joovad aga sagedamini naised ja lapsed. Muuseas, «inkade tee» valmistamise retsepte eksisteerib tohutul hulgal. Sellesse võib lisada sidrunit, greibi- või apelsinimahla, mündilehti, piima, samuti teisi koostisosasid. Kui yerba mate valada üle külma veega, siis saadakse «terere» nimeline jook. Peale selle võib mate olla «keedetud» (kuiv teepuru puistatakse keeva vette ja keedetakse paar minutit) .

Kui te soetasite pudelkõrvitsast valmistatud kalebassi, siis enne esimest «matejoomist» tuleb jooginõu pika kasutusea tagamiseks see «elustada». Selleks tuleb anum täita poolenisti kuiva yerba matega, valada üle sooja veega ja jätta 1-3 ööpäevaks tõmbama. Pärast seda kalebass tühjendatakse ja selle sisu visatakse ära, «kõrvitsa sisemust» puhastatakse lusikaga valgetest kõrvitsakiududest seni, kuni selle pind muutub täiesti puhtaks. Seejärel tuleb kalebassi põhjalikult kuivatada - ja alles seejärel saab valmistada esimese mate, mida te jooma hakkate. Pärast «elustamist» imab kõrvits endasse joogi ebatavalise maitse ja küllastunud aroomi. Pärast iga kasutuskorda tuleb kalebass puhastada ja täielikult ära kuivatada. Niisket kalebassi ei ole soovitav kasutada.






Sulle võivad huvi pakkuda ka see toode/need tooted

Mate Atacama (Brasiilia)
Mate Atacama (Brasiilia)
€2.30
Mate Energy Drink (Brasiilia)
Mate Energy Drink (Brasiilia)
€3.00
Tiibeti Goji marjad 1 kg
Tiibeti Goji marjad 1 kg
€30.00
€17.00
Säästad: €13.00