JA slide show
You are here: Avaleht E-pood Mate tee 50-100 gramm Mate Atacama (Brasiilia)
Prindi
Mate Amazonia (Brasiilia)Mate CBSe Energia Guarana 100 g (Argentiina)

Mate Atacama (Brasiilia)
Vaata suurt pilti


Mate Atacama (Brasiilia)

( Brasiilia )
Hind: €2.30


Mate tee Atacama - Mate (min 73.3 %), guajaav, mango, karuohakas ja kaktuseõied, Aloe vera, kiivi, aromatisaatorid.

Pakendis: 50 g

Tee valmistamine: üks teelusikatäis teed 150 ml kuuma vee (80°C) kohta  ja lasta 3-5 minutit tõmmata.

GuajaavInkade nõiduslik puuvili
Guajaav on haruldane isegi eksootiliste puuviljade seas. Indiaanlased arvavad, et selle lõi spetsiaalselt Suur Manitou isiklikult. Ning neile, kes seda puuvilja söövad, kandub üle osa tema jõust.

Guajaavi viljal on õrn ananassi, metsmaasika ja aiva maitse. Guajaavi välimus võib olla üsna mitmekesine – alates pirnjast kujust kuni aiva välimuseni, õrnkollasest pruunikas-rohelise värvuseni, millele lisandub roosakas varjund. Guajaavi lahtilõigatud vilja vaadates meenub meile feihoa ja täiesti õigustatult, sest need on ühest sugukonnast. Veel kuuluvad sellesse mürdiliste sugukonda  eukalüpt ja mürt.

Guajaav on levinud paljudes lõunalaiuskraadide maades, kuid see ei ole nii alati olnud, sest see taim levis maailmas järkjärgult. Guajaavi kodumaa on Lõuna-Ameerika. Väljakaevamised tõestavad, et atsteegid ja inkad  kasvatasid guajaavi juba aastatuhandeid tagasi. Eurooplased kohtasid guajaavi esmakordselt Peruus, ja olid sellest täiesti lummatud. Hispaanlased võrdlesid guajaavi kasvukohti paradiisiga – niivõrd õndsalik tundus neile guajaavi õie-muskuse aroom. See on niivõrd tugev, et peletab isegi mõningaid gurmaane ja on võimeline lämmatama tubaka lõhna täissuitsetatud toas.

Guajaavil on mikroobidevastane, kootav, bakteritsiidne ja spasmolüütiline toime. Euroopa dietoloogide arvates on guajaav imeline, oluline ja täiesti asendamatu toiduaine, mis peaks kuuluma lastetoidu ja tulevaste emade toiduratsiooni hulka, see on puuvili, mis tugevdab immuniteeti ja taastab suurepäraselt jõu. Guajaavi lehtedest valmistatud tee aitab samuti düsenteeria, seedehäirete ja peapöörituse korral, samuti aitab reguleerida menstruaaltsükleid.

Guajaav  - ainuke puuvili maailmas, milles sisaldub C-vitamiini viis korda rohkem kui apelsinis (240 mg 100 g kohta), seepärast soovitatakse neid tarvitada lümfisüsteemi tugevdamiseks ja organismi üldise toonuse tõstmiseks. 100 g viljade energeetiline väärtus on 64-69 kcal. Viljalihas leidub valke, rasvu, süsivesikuid, tselluloosi, kaltsiumi, fosforit, rauda, naatriumi ja kaltsiumi. Guajaavi viljades varieerub C-vitamiini sisaldus suurtes piirides alates 72 kuni 1000 mg/100 g.  Heledate viljadega sordid sisaldavad rohkem C-vitamiini. Peale selle sisaldub viljades  В1, В2, В5 vitamiine. Punase koorega viljades leidub beeta-karotiini, värvitu koorega viljades seda ei ole. P-vitamiini on guajaavis 15 korda rohkem kui tsitruselistes.

Guajaavi võib tarvitada koos viljakividega ja soovi korral tükeldatud kujul nagu õunu. Küpseid vilju süüakse isegi koorega (see on väga õhuke, kuid pisut kibekas) seedetegevuse parandamiseks, südametegevuse stimuleerimiseks ja vererõhu normaliseerimiseks.

Guajaavi vilju süüakse värskelt, neid kasutakse salatite ja pudingite valmistamiseks. Viljade marineeritud tükikesi serveeritakse koos liharoogadega. Guajaavi sobib hästi kokku teiste puuviljadega, magusate või magus-hapudega, ja piimatoodetega, nii imelik kui see ka ei ole. Troopikamaades on eriti populaarne guajaaviželee. Guajaavist valmistatakse siirupit ja püreetaolist toiduainet nimetusega „puuviljavõi”. Mahla kasutatakse šerbeti ja jäätise valmistamiseks. Guajaaviviljade kuivatamisel ja konserveerimisel neis sisalduv askorbiinhape ei lagune, seepärast valmistatakse mahlast pulbrit, mis sisaldab rikkalikult C-vitamiini. Peamiseks ekspordiartikliks on niinimetatud guajaavijuust, mida valmistatakse kuivatatud viljalihast.  Guajaavijuust on üks parimaid idamaiseid maiustusi. Guajaaviviljade külmutamisel nende kvaliteet ja maitse praktiliselt ei muutu.

Soovitav on osta kollast värvi küpseid vigastamata vilju, mis on katsudes pehmed. Guajaavi vilju võib toatemperatuuril säilitada paremal juhul mõne päeva, aga temperatuuril 7-10 °C 2-3 nädalat. Temperatuuri alandamisel tekivad temperatuurikahjustused. Guajaavi vilju ei hoita teiste toiduainetega koos, kuna ta küllastub kergesti kõrvalistest lõhnadest. Samal ajal võib guajaavi vilju säilitada külmutatud kujul: nende maitse ja kvaliteet jääb praktiliselt muutumatuks.






Sulle võivad huvi pakkuda ka see toode/need tooted

Mate tee Kurupi Katuava (Paraguai)
Mate tee Kurupi Katuava (Paraguai)
€6.50
Mate tee Amanda Compuesta Hierbas (Argentiina)
Mate tee Amanda Compuesta Hierbas (Argentiina)
€6.50
Mate tee Colon 90-60-90 (Paraguai)
Mate tee Colon 90-60-90 (Paraguai)
€6.50