JA slide show
You are here: Avaleht E-pood Uued tooted Mate stardikomplekt Mysterio Taragui Amigo
Prindi
Mate Rosamonte 100 g - traditsiooniline Mate (Argentiina)Mate stardikomplekt Resorta Tortuga Rosamonte

Mate stardikomplekt Mysterio Taragui Amigo
Vaata suurt pilti


Mate stardikomplekt Mysterio Taragui Amigo

( Argentiina )
Hind: €20.00


Mate stardikomplekt Mysterio Taragui Amigo

Komplektis:

Yerba Mate tee Taragui (Argentiina) - 500 g
Kalabassa Mysterio (kõrvits) - 1 tk
Bombilla El Amigo metallist, ca 19 cm - 1 tk

Mate joogil, mida nimetatakse samuti «paraguai teeks», «brasiilia teeks» või «inkade teeks», ei ole tegelikult ehtsa teega mingit pistmist. Seda saadakse yerba mate ehk ladinakeelse nimetusega Ilex Paraguariensis troopilise taime kuivanud lehtedest ja okstest.
Traditsiooniliselt valmistatud mate jook meenutab väliselt rohelist teed, kuid erineb sellest tugevalt maitse ja aroomi poolest. Mate kujutab endast küllastunud taimelõhnaga läbipaistvat hele-rohelist tõmmist, millel on samaaegselt nii kergelt mõrkjas maitse kui ka magusavõitu kõrvalmaitse. Mate - see on täiesti eriline jook, millel ei ole mitte mingisuguseid analooge. Mate maitse ja aroomi harmooniat ei saa sõnadega edasi anda: seda tuleb proovida.
Teejoomise käigus ning samuti iga uue teevalmistamise korra ajal muutub selle maitse – järkjärgult avanevad üha uued mate maitsenoodid. Kui rohelist teed valmistatakse teetseremoonia ajal keskmiselt 3 kuni 7 korda, siis mate peab vastu koguni 8 teevalmistamise korda – nii kaua säilib selles imetlusväärne maitse ja aroom.

Kuidas matet juua

Matet tuleb juua ainult kalebassist (hispaania keeles calabaza) – väikesest pudelkõrvitsast valmistatud nõust. Olles «elusaks» looduslikuks materjaliks, kõrvits «hingab», tagades optimaalse teevalmistamise temperatuuri ja aidates selle maitsel täielikult avaneda. Kuid see ei ole ainuke põhjus, miks pudelkõrvitsast valmistatud nõusid kasutatakse - «inkade tee» tõelised austajad on veendunud, et nõu selle joogi serveerimiseks peab olema erilise, elusa energeetikaga.
Tõsi, kaasaegsed kalebassid võivad olla valmistatud ka teistest materjalidest: luust (näiteks härjasarvest), puidust (näiteks pähklipuust), metallist (tavaliselt hõbedast või niklist), portselanist, fajansist või klaasist.

Teine mate rituaalide läbiviimiseks vajalik aksessuaar on – bombilla, omapärane «joogikõrs», millega «paraguai teed» kiirustamata imetakse. Mate joomist otse kalebassist nagu tavalisest teetassist, peetakse Ladina-Ameerika maades ülimaks kasvatamatuseks.

Bombilla võib olla kas puidust (reeglina on see valmistatud õõnsast pilliroo varrest) või metallist. Selle ülemises osas on huulik ning alumises – sõelfilter, mis ei lase lehe- ja oksatükkidel jooja suhu sattuda.
Eksisteerib kaks põhilist klassikalise mate valmistamise meetodit – magus (suhkru või meega) ja kibe. Arvatakse, et kibe mate - see on meeste jook, magusat matet joovad aga sagedamini naised ja lapsed. Muuseas, «inkade tee» valmistamise retsepte eksisteerib tohutul hulgal. Sellesse võib lisada sidrunit, greibi- või apelsinimahla, mündilehti, piima, samuti teisi koostisosasid. Kui yerba mate valada üle külma veega, siis saadakse «terere» nimeline jook. Peale selle võib mate olla «keedetud» (kuiv teepuru puistatakse keeva vette ja keedetakse paar minutit).

Kui te soetasite pudelkõrvitsast valmistatud kalebassi, siis enne esimest «matejoomist» tuleb jooginõu pika kasutusea tagamiseks see «elustada». Selleks tuleb anum täita poolenisti kuiva yerba matega, valada üle sooja veega ja jätta 1-3 ööpäevaks tõmbama. Pärast seda kalebass tühjendatakse ja selle sisu visatakse ära, «kõrvitsa sisemust» puhastatakse lusikaga valgetest kõrvitsakiududest seni, kuni selle pind muutub täiesti puhtaks. Seejärel tuleb kalebassi põhjalikult kuivatada - ja alles seejärel saab valmistada esimese mate, mida te jooma hakkate. Pärast «elustamist» imab kõrvits endasse joogi ebatavalise maitse ja küllastunud aroomi. Pärast iga kasutuskorda tuleb kalebass puhastada ja täielikult ära kuivatada. Niisket kalebassi ei ole soovitav kasutada.

Niisiis, asume esimese teevalmistamise korra juurde. Kalabassi tuleb puistata nii palju kuiva yerba matet, et nõu oleks kahe kolmandiku ulatuses täidetud. Seejärel suletakse nõu ava peopesaga ning raputatakse kalabassi energiliselt mitu korda, et suuremad lehed ja oksakesed jääksid selle alumisse ossa ning väiksemad ülemisse. Seejärel kallutatakse kalabassi ettevaatlikult selliselt, et kogu yerba mate pudeneks anuma ühe seina juurde.

Valmistamisviis:

Alustage vee valamist väikeset portsjonite kaupa – külma või sooja vett, kuidas teile rohkem meeldib. Ainult mitte tulist vett. Kui vesi osutub kuumemaks kui 70—80°С, siis kaotab mate momentaalselt oma maitseomadused ja muutub kibedaks. Ärge valage palju vett – see peab teepuru ainult kergelt niisutama. Oodake 2-3 minutit, kuni vesi imendub täielikult. Tõmmise valmisolekut saab kindlaks teha kalabassi kergelt kallutades: yerba mate peab olema tursunud ja nägema välja nagu tihke roheline puderjas mass. Pärast vee imendumist pannakse kalabassi ettevaatlikult bombilla. Torukese ülemist otsa on soovitav pöidlaga kinni katta, et lehe- ja varretükikesed ei ummistaks sõela. Pärast seda valatakse kalabassi juurde sooja vett – praktiliselt servani. Matel lastakse tõmmata üsna vähe aega – alates 30 sekundist kuni 2 minutini. Ja nüüd saate te bombillaga matet imedes kiirustamata seda imetlusväärset jooki nautida, mille maitsest vaimustusid nii iidsed indiaani hõimud, hispaania konkistadoorid kui ka XX sajandi kuulsad kirjanikud.
Matet saab valmistada 8 korda järjest, lisades anumasse juurde värsket sooja vett. Esimese valmistamiskorra tee – see on kõige kirbem ja küllastatum, isegi pisut kibedavõitu, kuid järgnevad on tunduvalt mahedamad.






Sulle võivad huvi pakkuda ka see toode/need tooted

Spirulina pulber, 200 g purk
Spirulina pulber, 200 g purk
€15.00
€10.00
Säästad: €5.00
Rohelise kohvioa ekstrakt vaarikaketoonidega, 60 kapslit
Rohelise kohvioa ekstrakt vaarikaketoonidega, 60 kapslit
€17.00
€10.00
Säästad: €7.00
Guarana pulber, 200g
Guarana pulber, 200g
€12.00