
Valge kinoa seemned, 250 g
Kinoa ehk tšiili hanemalts (ingl.k. quinoa) on üks inimkonna vanimaid kultuurtaimi. Kinoad kasvatati Lõuna-Ameerikas juba 6 tuhat aastat tagasi. Sealsete pärismaalaste jaoks oli see kartuli ja maisi kõrval üks põhitoiduaineid.
Inkade jaoks oli kinoa püha taim, kandes nime “seemnete ema”. Oma jõudu ja vastupidavust andvate omaduste tõttu kutsuti teda ka “asteekide kullaks”
Kinoa on taim, mis annab arvukalt pisikesi söödavaid seemneid. Peedi ja spinatiga ühte perekonda kuuluva kinoa seemned on hirsist veidi suuremad ja nende maitse meenutab pähklit. Olenevalt sordist võivad seemned olla kas kollakasvalged, roosad, oranþid, punakad või mustad.
Kinoa on heaks vahelduseks meie toidulaual ning pakub gluteenivaba dieedi korral alternatiivi teraviljadele. Kinoad peetakse kergesti seeditavaks toiduks, seega sobib hästi ka väikelastele. Kinoa sobib imiku toidu hulka alates 7.elukuust. Hea omadus sellel on, et ta ei sisalda gluteeni ja seetõttu ei põhjusta enamikel talumatusesümptomeid, näiteks kõhukinnisust
Kinoal on kõrge valgu- ja lüsiinisisaldus. Enamiku teraviljadega võrreldes on kinoa tunduvalt valgurikkam. Ta sisaldab kõiki 8 aminohapet, mis on taimemaailmas väga haruldane.Kinoa on väärt aluseline toiduaine, sisaldades rohkesti rauda, kaltsiumi ja magneesiumi. Samuti sisaldab vaske, tsinki ja fosforit ning parajas koguses B2 ja E-vitamiini. Aitab hästi hoida organismi terviseks vajalikku aluse-happe tasakaalu ja annab ka täiskõhu tunde pikaks ajaks. Kinoa sobib hästi erinevate köögiviljadega just salatina.
Päritolumaa: Peruu
Kasutamine: Kinoa keeb kiiresti pehmeks on mahedamaitseline ja veidi krõmpsuv. Sisaldab rohkelt aminohappeid. Enne tarvitamist loputa rohke veega, sest muidu on mõrkjas. Kinoa keetmiseks võta ühe osa seemnete kohta kaks osa vett, lase korraks keema ja kuumuta madalal tulel 10-15 minutit. Kinoa sobib hästi erinevate köögiviljadega just salatina ning sobib suurepäraselt ka riisi, kuskussi ja pasta asendamiseks. Kinoast saab keeta putru, kinoaseemneid võib lisada suppidesse, salatitesse, pajaroogadesse ja köögiviljatoitudesse. Võib serveerida hommikupudruna koos pähklite, puuviljadega ja meega. Jahvatatud kinoad (kinoajahu) võib kasutada muffinite, saiade ja pannkookide retseptides ning valmistades putru jahust, soovitame võtta 1/4 tassi kinoajahu kohta 1-2 tassi vett. Oluline on keetmise ajal jahu vettevalamisel pidevalt vispliga segada, et ei tekiks klimpe.
100g keedetud kinoa kohta Vitamiinid: A-Vitamiin – 23,0 IU E-Vitamiin – 0.6 mg B1-vitamiin (tiamiin) – 0,1 mg B2-Vitamiin (riboflaviin) – 0,1 mg Niatsiin – 0,4 mg B6-vitamiin – 0.1 mg Foolhape – 42 mcg
Mineraalained: Kaalium – 172 mg Fosfor – 152 mg Magneesium – 64 mg Kaltsium – 17 mg Naatrium – 7 mg Raud – 1.5 mg Tsink – 1.1 mg Seleen – 2.8 mcg Mangaan – 0.6 mg

|