Bombilla BOMBA, metallist, ca 19 cm
Sobib hästi chimarrao joomiseks.
Brasiilias nimetatakse yerba matet erva mateks. Brasiilias erineb erva mate, mida nimetatakse chimarrao— šimarron, valmistamise ja jahvatamise traditsiooniline moodus radikaalselt Argentiina, Paraguai ja isegi Uruguai sortidest. Matepuu lehed ei läbi mitmekuulist kuivatamisetappi, vaid jahvatatakse 5-7 päeva jooksul pärast korjamist, pakendatakse ja tarnitakse klientidele. Taoline ekspresstöötlemine viib selleni, et lehtedes säilib palju klorofülli ja valminud mate on erkrohelist värvi, millega meenutab Jaapani teed matcha.
Brasiilia erva eripäraks on väga peenike, pulbritaoline jahvatus äärmiselt väikese varte sisaldusega.
Chimarrao maitse on kirbe, küllastunud, kibe. Tänu pulberjahvatusele on konsistents õrn, parkiv, „kreemjas”, aga aroomis domineerivad värskelt niidetud rohu noodid. Tervikuna erineb chimarrao maitse ja aroomi poolest küllaltki tugevalt Argentiina, Paraguai ja Uruguai matest.
Brasiilias kasutatakse chimarrao jaoks spetsiaalse vormiga (kitsa kaelaga) suuri kalebasse, mida nimetatakse cuia, ja pikki laiu lusikaid-bombillasid, milles on palju avasid, mida nimetatakse bomba. Selline komplekt võimaldab juua chimarraot nii, et pole vaja karta bombilla ummistumist pulbritaolisest yerbast. Kuigi isegi sellisel juhul on vajalik teatud vilumus.