Chasen - Jaapani bambusest pintsel matcha valmistamiseks
Jaapani bambusest pintsel matcha valmistamiseks - chasen
Pintsel Matcha pulbertee vahule löömiseks - 11x5 cm.
Tee valmistamisel Matchat ei keedeta, vaid klopitakse spetsiaalse pärjakese – chaseniga. Juuakse ära mitte ainult tõmmis, vaid ka teelehepulber. Vastavalt pulbri kontsentratsioonile võib Matchast valmistada paksu (coi-tja) või vedela (usu-tja) konsistentsiga teed.
Jaapani bambusest pintsel matcha valmistamiseks - chasen
Pintsel Matcha pulbertee vahule löömiseks - 11x5 cm.
Matcha – see on pulbriks hõõrutud roheline tee, mida kasutatakse Jaapani teetseremoonia ajal. Arvatakse, et Matcha on segu erinevates istandustes kasvatatud erineva värvi, maitse ja aroomiga Gyokuro teesortidest. Kuid see pole üldsegi nii.
Matchat kasvatatakse samuti nagu Gyokurot, kuid töötlemisviis on erinev – lehti kuivatatakse tervelt, eelnevalt peenestamata ning seejärel eemaldatakse neist leherootsud ja lehed. Sellise staadiumi teed nimetatakse Tencha. Veidi enne teetseremoonia algust hõõrutakse Tencha pulbritaoliseks ja nii saadaksegi Matcha.
Tee valmistamisel Matchat ei keedeta, vaid klopitakse spetsiaalse pärjakese – chaseniga. Juuakse ära mitte ainult tõmmis, vaid ka teelehepulber. Vastavalt pulbri kontsentratsioonile võib Matchast valmistada paksu (coi-tja) või vedela (usu-tja) konsistentsiga teed.
Esimest kasutatakse eranditult teetseremoonia ajal, teist võib valmistada kustahes. Matchat kasutatakse "teejäätise", jäätee ja kokteilide valmistamisel. Üks tassitäis Matcha teed asendab 10 tassitäit tavalist rohelist teed, tänu temas sisalduvale suurele antioksüdantide kogusele soodustab ta kõhnumist. Ühe teeportsjoni valmistamiseks läheb vaja ligikaudu 1,5 g pulbrit.