China Pu Erh Tea - Hiina Puerh tee
China Pu Erh Tea - Hiina Puerh tee
Pakendis: 50 g
Puerh (pu-er) – ebatavaline, iseloomuliku «mulla» kõrvalmaitsega suureleheline tee, mida võib põhimõtteliselt pidada ka iseseisvaks teeliigiks, ehkki hiinlased nimetavad seda sageli ka mustaks teeks.
See, kes on korra Puerh teed proovinud, muutub selle austajaks kogu eluks. Hiinas ja mõningates teistes riikides tarvitatakse Puerh teed mitte ainult tugevatoimelise teejoogina, vaid ka ravimina paljude haiguste vastu. Õige valmistamise korral imab Pu-er endasse Maa tervendavat jõudu, mille annab hiljem imelise joogi kujul tagasi. Kaasaegsed uuringud näitavad, et see tee alandab veresuhkru taset, soodustab kõhnumist, mõjub soodsalt seedimisele, kustutab hästi janu, on bakteritsiidsete omadustega ja väljutab mürke. Sellepärast võidab Puerh tee üha suuremat populaarsust Jaapanis ja Lääne-Euroopa riikides, kus seda kutsutakse ilu, sihvakuse ja igavese nooruse teeks.
China Pu Erh Tea - Hiina Puerh tee
Pakendis: 50 g
Puerh (pu-er) – ebatavaline, iseloomuliku «mulla» kõrvalmaitsega suureleheline tee, mida võib põhimõtteliselt pidada ka iseseisvaks teeliigiks, ehkki hiinlased nimetavad seda sageli ka mustaks teeks. Musta Puerh teed valmistatakse ainult Hiina provintsides Yunnan, Sychuan, Hunnan ja Guandong. Varem valmistati seda ainult ühes kohas Yunnani provintsis Puerh linnakeses, mille järgi tee saigi oma nime.
Toorme kääritamine kuhjades – see on Puerh tee valmistamise peamine iseärasus. Kõigepealt kuivatatakse lehti päikese käes. Seejärel korjatakse need kuhjadesse ja vastavalt kuivamise määrale pritsitakse veega, et lehed uuesti niiskust imaksid. Pärast seda tasandatakse teekuhi ühepaksuseks kihiks ja selles algab loomuliku fermentatsiooni protsess. Lõpptoodangu kvaliteet sõltub sageli ilmast, täpsemalt õhu niiskusesisaldusest fermentatsiooni ajal. Puerh valminud lehed omandavad läike ja pruuni värvi ning samuti väga spetsiifilise lõhna. Pärast seda, kui vajalik fermentatsioonitase on saavutatud, kuhi kaarutatakse laiali, kuivatatakse päikese käes, teelehed sõelutakse, jagatakse, sorteeritakse ja tehakse kaaluteeks. Puerh teed pressitakse sageli, kuna pressitud kujul teelehe fermentatsiooniprotsess jätkub. Puerh on ainuke tee, mille väärtus aja jooksul kasvab, joogi maitse ja aroom muutuvad aga küllastatumaks, tihedamaks ja tugevamaks.
See, kes on korra Puerh teed proovinud, muutub selle austajaks kogu eluks. Hiinas ja mõningates teistes riikides tarvitatakse Puerh teed mitte ainult tugevatoimelise teejoogina, vaid ka ravimina paljude haiguste vastu. Õige valmistamise korral imab Pu-er endasse Maa tervendavat jõudu, mille annab hiljem imelise joogi kujul tagasi. Kaasaegsed uuringud näitavad, et see tee alandab veresuhkru taset, soodustab kõhnumist, mõjub soodsalt seedimisele, kustutab hästi janu, on bakteritsiidsete omadustega ja väljutab mürke. Sellepärast võidab Puerh tee üha suuremat populaarsust Jaapanis ja Lääne-Euroopa riikides, kus seda kutsutakse ilu, sihvakuse ja igavese nooruse teeks.
Valmistamisviis: Puerh teed valmistatakse kuuma veega (90-95° С) ja lastakse 3-5 min tõmmata. Valminud tee värvus on väga tume, pähkli või punakaspruuni värvi. Omab tugevalt väljendunud spetsiifilist «mulla» aroomi ja maitset ning samuti iseloomulikku magusavõitu kõrvalmaitset (ja järelmaitset). Mõnikord soovitakse lisada maitse pehmendamiseks Puerh teesse piima.